sunnuntai 9. elokuuta 2009

Pieni sinilaakakataja

Tässä on pikkuruinen sinilaakakataja, jonka statuksen päätin korottaa pistokkaasta suoraan bonsaiksi. Puun (heh) muoto on kuin suoraan kalliolla tai luodolla kasvavalla männyllä. Tuo erittäin ohueksi leikattu sammal sopi hyvin puun alle vielä tässä vaiheessa, nyt se on sentin korkeampaa ja näyttää enemmän pensailta. Korkeutta tällä komeudella on noin 7 senttiä ruukun yläreunasta.

Tämä pistokas on napattu jostain katajasta pari vuotta sitten. Tätä ei ole muokattu mitenkään muuten, kuin että puun muodon ulkopuolelle menevää kasvua on vähän napsittu pois ja ylimääräisiä oksia karsittu. (Oksia karsittu, aika suureelliset termit. Nykäisemällähän nuo irtoavat.) Kasvualustana on melkein pelkkä teräväsärmäinen hiekka, jotta liiat ravinteet eivät houkuttelisi katajaa tekemään tätä nuorta neulaskasvua, vaan kompaktimpaa, jota jo latvaosissa näkyykin uudessa kasvussa.

Tänä keväänä istutin sen tähän ruukkuun paremman puutteessa, mutta se kyllä kaduttaa nyt, kun syksy jo kolkuttelee ovella - tästäkin olisin jo voinut tehdä jotain valmiimpaa. Olisin voinut istuttaa sen suoraan jonkin kiven päälle tms, aivan samalla vaivalla. Tämä on yksi syy, miksi bonsait etenevät niin hitaasti - sitä on niin tottunut tekemään kaiken tulevaisuutta varten, ettei tule tehtyä sitä, minkä jo hyvin voisi. Tälle en kaipaa mitään rungon paksuntamista, se kyllä paksunee sen millin vuodessa joka tapauksessa.

Tämä bloginpito muuten vaikuttaa harrastukseen - tällekin aion nyt lähipäivinä tehdä jotakin. Pieni kohennus ja uusi kuva vähintään on otettava, sillä tuo alimman oksan taaempi haara kasvaa väärään suuntaa. Myös alinta oikealla pitäisi vähän laskea. Korkeinta kohtaa pitäisi laskea vaakasuoraan. yms. Tässä vielä luokkakuva lähtötilanteesta 2007, päähenkilömme lienee vasemmalla alhaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.